28 октомври 2011 г.

Вкусни тиквички

Тази рецепта се получи съвсем случайно и на шега. Както понякога се случва в кухнята, започваш едно, идва ти идея, "хващаш" я, импровизираш и накрая се получава нещо друго, различно и много вкусно. Така стана и с тези тиквички, надявам се да ви харесат.

Продуктите на кратко:
Тиквички
Домати
Кашкавал
Царевица
Копър
1 кофичка заквасена сметана






 В хубаво измити тиквички изрязваме прорези, парченцата слагаме в тавата.
 В прорезите слагаме резени домат.
 Добавяме царевица от консерва или замразена. Посоляваме, поливаме с малко зехтин и добавяме водичка в тавата.
В една кофичка заквасена сметана нарязваме копър, посоляваме и пожелание добавяме чесън.
Тавата завиваме с фолио (може да използвате и йена с капак) и слагаме във фурната, за да се задушат. След това махаме фолиото(капака) да се запекат леко тиквичките и част от водата да изври.
 Заливаме тиквичките с част от заквасената сметана, другата "размиваме" със соса в тавата.
 Върху сметаната нареждате кашкавал на тънки ивички или настърган. Връщате тавата (йената) във фурната до запичане.
Бон апети!

22 октомври 2011 г.

Мъжка баница

На тази рецепта попаднах във вестника на Kaufland, след това видях, че и Иван Звездев я е представял. Ако вие сте пропуснали опитайте я, много е вкусна. Чудесно решение за бърза закуска-сутрешна или следобедна.


 Продуктите на кратко:
1 пакет юфка (200гр )
800 мл прясно мляко
3-4 яйца
8-10 с.л. захар
малко масло
ванилия
 Намасляваме тавичка, в която изсипваме юфката.
 1/3 от млякото затопляме със захарта.
 Смесваме топлото мляко със студеното.
Прибавяме яйцата.
И разбъркваме леко.
 Изсипваме сместа върху юфката.
 Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна.
На нас ни е много вкусна, когато е още топличка.
Бон Апети!

Оризови кюфтенца с кайма

Много приятни, сочни и леки кюфтенца. За първи път ги опитах това лято в ресторанта на хотела в Златни пясъци, в който прекарахме лятната си почивка. Изнудих готвачите за рецептата и сега я споделям с вас.

Продуктите на кратко:
500 гр кайма
250 гр ориз
2-3 белени домата от консерва

За панировката:
Яйца
Галета
Брашно
Запържваме каймата с чубрица, кимион, червен пипер и малко морска сол
 Сваряваме ориза.

 Омесваме запържената кайма, сварения ориз и доматите. Оформяме малки кюфтенца.
 Панираме в брашно, яйце и галета.
 Първо брашно.
После в яйце.
 След това в галета.
Пак в яйце и пържим.
 Тъй като става малко цапащо, съвет от мен- направете всички кюфтенца оваляни в брашно и след това продължете с панировката.

Пържим и готово!
Бон апети!

Крем супа с броколи, топено сирене и домашни крутони "Ванчи"

Приятна, лека и много ароматна супа. Крутоните също са домашни по рецепта на моята скъпа приятелка Ваня.

Продуктите на кратко:
Картофи
Моркови
Броколи
Топено сирене триъгълничета
Пушено топено сирене
 Аз използвах 2,5 л вода.
В студената вода слагаме нарязаните картофи и моркови.
 Изчакваме 10 мин да поврят.
След което добавяме броколито, раздробено на малки розички.
Добавяме зехтин.
След като всичко се свари добавяме топеното и пушено сирене, и пасираме.
 За да приготвим ароматните крутони, в купа нарязваме стар хляб на кубчета.
 Подправяме, с шарена сол, червен пипер босилек и размесваме хубаво.
 Добавяме малко зехтин.
 И пак хубаво разбърквате.
 Разпределяме крутончетата в тава и запичаме във фурната.
Готови са! 
Бон апети!

Постна содена питка

По традиция за Деня на християнското семейство се меси постна питка. Тази я направих за миналогодишния празник.



Продуктите на кратко:
500гр брашно
50 гр брашно за доомесване
1 бакпулвер
1 ч.л. сол
2 с.л. оцет
1 с.л. захар
1 ч.л. сода
3-4 с.л. зехтин
Пресяваме брашното.
Също и бакпулвера.
300мл вода, в която сме сложили 2 с.л. оцет, 1 с.л. захар и 1 ч.л. сода .
 В пресятото брашно правим кладенче и в него слагаме 3-4 с.л. зехтин.
 Наливаме по малко от  водата.
И започваме да месим.
 Ако ви лепне използвайте 50-тина гр за доомесването.
Трябва да се получи стегнато и пухкаво тесто.
 Разпределяме тестото в намаслена и набрашнена тавичка.
Печем в умерена фурна и консумираме топла.
Бон апети!
Възникна грешка в тази притурка