25 ноември 2011 г.

Първа кулинарна телевизионна изява

Тук може да видите първата ми кулинарна изява в телевизията. Предаването е "България днес", рубриката "Какво готвим днес", телевизионния канал БНТ сат, а виновничката за появата ми там е прекрасната Ивета Шилигарова. Интересното беше, че точно в деня на снимките, 15 минути преди да дойде снимачния екип спряха водата! Нито топла, нито студена-НИКАКВА! :))




Руло Стефани

По заповед на щуката! Или по-точно на две мои, много любими и близки приятелки пускам моята рецепта за Руло "Стефани". 


Нужните продукти:
500гр кайма
3 сварени яйца
2 сварени моркова
2-3 кисели краставички
1 червена чушка
2 сурови яйца/белтъка от 1 запазваме
2 главички кромид лук
50-100гр кашкавал
По желание галета
Подправки по вкус
 Каймата замесваме като за кюфтета, знам че всеки си има свои предпочитания.
Моята е с 1 и 1/2 средни глави червн лук, 2 филии напоен с вода хляб, който НЕ изстисквам от водата, 1с.л. червен пипер,
1 с.л. чубрица, 1ч.л. кимион, морска сол и 1 яйце +1 жълтък (белтъка запазваме за намазване на рулото), както и 2-3 с.л. бира.
Бирата добавям най-накрая, за да преценя количеството й. Оставете каймата малко да "почине", през това време може да сварите яйцата и морковите.
 Във формата на правоъгълник разпределяме равномерно сместа върху кухненско фолио (или алуминиево, или хартия за печене).
В средата нареждаме разполовените яйца, ивичките морков, киселела краставичка, кашкавал и чушка
Плънката може да се модифицира по ваш вкус, импровизирайте и сложете каквото ви е вкусно.
С помощта на фолиото навивате/завивате рулото.
 С помощта на фолиото можем лесно да пренесем навитото рулото в тавичката.
 Вече в тавичката намажете рулото с белтъка, това ще запечата рулото и ще го предпази от разпадане при печенето. Аз го поръсих с галета, но вие може да я пропуснете.
Гарнитурата е по ваш вкус, аз нарязах картофки, поръсих ги с босилек и сол и добавих малко масло. Наливаме 2 пръста вода, независимо дали ще приготвяте рулото заедно  с гарнитурата в една тава. Ако изберете моя вариант с картофи, нека водата бъде толкова, че почти да покрие картофките.



Завивате тавата с алуминиево фолио и печете на 200 градуса в предварително загрята фурна 30-40 мин. След това махате фолиото за да се запече, по желание можете да покриете с настърган кашкавал.
Съставките ми се разместиха, защото ми се наложи да сменям тавите и да местя рулото една в друга.
Бон апети!



















5 ноември 2011 г.

Карфиолена каша

Тази много ароматна супа е по рецепта на свекърва ми. Прави се много лесно, бързо и е много вкусна. Знам, че доста хора не харесват карфиола като вкус, но ви уверявам, че това ястие ще се хареса дори и на тези, които не са фенове на този полезен зеленчук!

 Продуктите на кратко:
Карфиол (в моя случай 800 гр)
500-600мл прясно мляко
3-4 с.л. брашно
2-3 с.л. масло
малко зехтин
сол (аз използвам морска)
копър
индийско орехче

 Измиваме и нарязваме карфиола на розички. Слагаме го в тенджерка и сипваме вода колкото да го покрие, не повече и го сваряваме.

 Изсипваме карфиола и бульона в отделна купа, а в същата тенджерка сипваме малко зехтин и 2-3 с.л. масло.
 Изсипваме брашното (3-4 с.л.) и леко го запържваме в маслото и зехтина.
Бъркаме непрекъснато, получава се кашичка.
Махаме тенджерката от котлона и наливаме постепенно млякото, като продължаваме да бъркаме.
Ще се получат неравности и бучки, не се смущавайте , това е нормално. Просто продължете да разбърквате.
 След малко ще се получи хомогенна течност.
Върнете карфиола в тенджерата и отново сложете върху котлона.
 Долейте целият или част от бульона, получен при варенето на карфиола.
Накрая подправете с копъра, индийското орехче и солта.
Бон апети!