Излишно е да обяснявам какво е това, нали? :)
Но има нужда да благодаря на Ирина Дайнова, че ме надъха и убеди, че по точно тази рецепта, на великият Гордън Рамзи, няма начин да не се получи този десерт, който е предизвикателство дори за изтъкнати кулинари. Няма да крия, че бях доста скептична към резултата, който ще получа, защото за мен "шоколадово суфле" беше равно на "управление на совалка" :) Обаче се оказа, че наистина - не е трудно и се получават перфектни суфлета, само трябва да се следват малките "подробности".
Необходимите продукти:
200 гр брашно
200 гр брашно
200 гр захар
200 гр черен шоколад
250 гр масло
4 бр цели яйца
4 бр жълтъка
Разтопете 50 гр от маслото и намажете формичките с тънък слой от него.
През това време разтопете останалите 200 гр масло с целия черен шоколад.
Разбърквайте, докато сместа стане гладка и лъскава. Оставете го на страна да поизстине.
Разбъркайте яйцата и жълтъците заедно със захарта.
Съветвам ви да разбърквате на висока степен, за да може да се вкара повече въздух в сместа, тъй като не се ползват никакви набухватели.
Сместа побелява, леко увеличава обема си и има балончета.
Докато чакате шоколадово-маслената смес да се охлади, изваждате формичките и ги намазвате втори път с разтопеното масло.
След като ги намслите втори път ги поръсете с какао.
И пак ги върнете в камерата, докато довършите тестото.
Към разбитите яйца и захарта добавете ПОНЕ на 2 пъти шоколадово-маслената смес.
Разбърквайте докато стане хомогенна смес.
След всяко добавяне на разтопените шоколад и масло, хубаво разбърквайте докато яйцата поемат добре.
Брашното също добавяйте на порции. Съветвам ви да е пресято, за да се вкара още въздух в тестото, който ще допринесе за "надигането" на суфлето.
Напълнете формичките до 1 пръст под ръба.
Още една хитрост е, че можете да замразите така напълнените купички, и да имате страхотен десерт, за някой специален случай у дома. Просто когато ги печете замразени трябва да увеличите времето за печене с 5 минути.
Печете в предварително загрята фурна. Ако печете на вентилатор, трябва да е загрята на 180 градуса, ако печете без вентилатор, то градусите трябва да са 200.
Бон апети !
страхотна рецепта но не е ли опасно несготвеното яйце в сърцето на суфлето
ОтговорИзтриванеБрашно не се ли слага?
ОтговорИзтриване